2 marca 2024 r. w Stalowej Woli odbył się Protest Patriotów pod hasłem „Precz z komuną!”. Blisko 40 osób zaprotestowało przeciwko polityce obecnego rządu i przeciwko upamiętnianiu komunistów w Stalowej Woli. W proteście udział wzięły środowiska patriotów, kibiców, organizacji pozarządowych, przedsiębiorców i mieszkańców Stalowej Woli.

Jeden z czołowych polityków po upadku komunizmu powiedział kiedyś, że strajki w latach osiemdziesiątych w Stalowej Woli były „czwartym gwoździem do trumny komunizmu”. Jako członkowie rodzin tworzących tamte wydarzenia oraz jako członkowie rodzin antyniemieckiej i antykomunistycznej konspiracji zaniepokojeni wydarzeniami z ostatnich tygodni, w których słyszeliśmy o demontażu tablic pamiątkowych bohaterów, słyszeliśmy o cenzurowaniu bohaterów, o wykluczeniu z podręczników historii ważnych wątków stanowiących fundament polskości, nie mogliśmy stać biernie i przyglądać się jak fala nowego komunizmu odradza się w Polsce za sprawą zaprzysiężonego 13 grudnia 2023 roku rządu Donalda Tuska. Dlatego postanowiliśmy wyjść na ulicę i zaprotestować tym działaniom.

Przez ten protest chcemy wysłać jasny sygnał do władz państwowych ale także do naszych władz samorządowych, że nie ma naszej zgody na niszczenie polskości, nie ma naszej zgody na cenzurowanie historii. Nie ma zgody na cenzurowanie bohaterów antykomunistycznego powstania w wolnej Polsce i nie ma naszej zgody na upamiętnianie znowu komunistów, jak to miało miejsce kilka miesięcy temu gdy obecne władze upamiętniły w Stalowej Woli wysokiej rangi komunistę Zdzisława Malickiego, odpowiedzialnego wraz z PZPR za delegalizację NSZZ „Solidarność” w stanie wojennym.

Jeśli obecny rząd nie odstąpi od haniebnych działań to mogą być pewni, że wyjdziemy na ulice Stalowej Woli jeszcze nie raz aby wyrazić nasz sprzeciw. Będziemy to robić aż do skutku, jak to robili nasi ojcowie i dziadkowie w przeszłości. Zachęcamy wszystkie patriotyczne środowiska w wolnej Polsce do podjęcia protestów jak nasze w swoich miastach. Nie czekajmy z założonymi rękami aż problem sam zniknie, bo tak na pewno się nie stanie. Bez sprzeciwu polskich patriotów z każdym dniem i tygodniem będziemy świadkami demontażu Państwa Polskiego. Precz z komuną!