Dworzec PKP w Stalowej Woli-Rozwadowie przeszedł rewitalizację i przywrócony został jego oryginalny wygląd. Kilka dni temu wzięliśmy udział w uroczystym otwarciu tego obiektu, który jeszcze kilka lat temu miał być częściowo rozebrany w imię oszczędności.

Nie wszyscy wiedzą, a to powinno być zapamiętane, że to dzięki inicjatywie Pana Henryka Giecko z Rozwadowskiego Towarzystwa Miłośników Kolei oraz kilku stalowowolskich organizacji, w tym Fundacji KEDYW, udało się skutecznie zablokować rozbiórkę tego historycznie ważnego obiektu nie tylko dla historii Rozwadowa ale w szczególności z wydarzeń historycznych związanych z I oraz II wojną światową oraz konspiracją w czasach niemieckiej okupacji.

Częściową rozbiórkę udało się skutecznie zatrzymać i Dworzec dziś powraca do służby mieszkańcom Stalowej Woli. Mamy nadzieję, że sąsiadujący budynek przyszłego Muzeum Kedywu również wkrótce zostanie wyremontowany, o co zabiega Fundacja KEDYW.

W sąsiedztwie tych budynków pozostaje jeszcze zaniedbany dawny Hotel Polski i Restauracja rodziny Migielskich. Mamy nadzieję, że i ten obiekt w przyszłości znajdzie właściciela, który przywróci jego dawny blask.

Póki co Dworzec PKP pozostaje jako memento dla nas wszystkich: Bądźmy czujni i dbajmy o nasze zabytki!

(na zdjęciu wyremontowany Dworzec w tle Dworca tuż po II w.ś., fot. Fundacja KEDYW)